Fremadskuende Værkstedsrum

Plads til store armbevægelser og længerevarende kreative processer

børn tegner ved dialogbord i børnehave børn arbejder ved arbejdsdesk i børnehave Der snakkes børn og voksne imellem over arbejdsdesk i værksted i børnehave. børn og voksne i øjenhøjde børn viser fingre med maling på. Fingermaling børn arbejder i værkstedet i Carls Børnehus, Odense. Fleksibelt Arbejdsbord i alu dialog- og arbejdsbord i børnehave børn flytter fleksibelt arbejdsbord i alu. podie til leg. rum i rummet børnene er selvhjulpne i Carls Børnehus i Odense. Værksted indrettet med arbejdsborde i alu samt materialevogne udstilling af materialer i materialevogne til inspiration værksted i Carls Børnehus, Odense indrettet med fleksible arbejdsborde i alu samt materialevogne med plads til udstilling. filttavle med træmagneter spisesituation i Carls Børnehus, Odense. Dialogbordet kan bruges til mange ting.
Case

Kunden ønskede I forbindelse med sammenlægning af stuer og etablering af nye læringsrum ønskede man et værksted for børnehavens 60 børn i alderen 3-6 år.
Palmelund bidrog med Ideudvikling, indretning, interiørdesign og produktion
I samarbejde med Et EU støttet samarbejde mellem, Børnehuset Bjørnemosen, Base it og Leg og Læring – Kids n´ Tweens Lifestyle.
År 2012

35 kvm i Carls Børnehus, Odense Kommune

Rummet i Carls Børnehus er inddelt i 4 arbejdsområder med hver sit fokus: Disken, Dialogbordet, Arbejdsområdet, Legeniveauet.

”Vi oplever at rummet virker efter hensigten, dvs. både børn og voksne går på opdagelse, lader sig inspirere og det er nemt og tilgængeligt. Før skulle vi finde alt frem hele tiden, dvs. vi gik frem og tilbage og hentede ting til  børnene,  hvilket gav opbrud blandt børnene og mindre fordybelse. Nu henter børnene selv tingene, flytter borde, rengør etc. og både børn og voksne er fordybede i længere tid.”

Annemette Vest, daglig leder i Carls Børnehus

Disken er et arbejdsområde, hvor børn og voksne kan være aktive i øjenhøjde. Podiet bag disken er hævet 30 cm over gulvhøjde, hvilket gør det til et godt og afskærmet arbejdsområde. Herfra har børnene fuldt overblik over rummet og forstyrres ikke af forbipasserende trafik bag sig. Diskens cirkelslag giver fokus mod centrum. Står man som voksen og viser børnene noget ved disken, kan alle langs disken følge med. Når der ikke arbejdes ved disken, kan podiet bruges som et afskærmet legerum.

Dialogbordet er et rundt arbejdsbord med hul i midten. Ude i institutionerne må børnene lære at komme overens, at hjælpes ad og f.eks. acceptere, at her må de deles om tingene. Ved Dialogbordet kan de stå i midten af bordet og overskue hele rummet og legen ved bordet. De lærer hurtigt, at det altså er nemmest at være gode venner, når man skal arbejde så tæt.

På gulvpladsen i midten af rummet er Arbejdsområdet. Her er der god plads til, at børnene kan arbejde ved de små værkstedsborde. Bordene er lavet så børnene let selv kan håndtere dem, både når de skal findes frem, og der skal ryddes op igen. Ideen med bordene er, at give børnene mulighed for indgå i, og opleve, nogle længerevarende kreative processer. Derfor kan bordpladen tages af stellet og udstilles i reolen indtil næste dag, eller indtil barnet igen er motiveret til at arbejde videre. Udstillingsreolen er lavet, så den nederste del er åben til udstilling, materialer og inspiration. Her har vi lagt vægt på, at den nederste del af reolen kun er børnenes – og den øverste del kun er de voksnes. For ikke at forstyrre børnene er der sat låger i den øverste del.

Til Arbejdsområdet hører også små værkstedsvogne til materialer og værktøj. Det er de voksne, der lægger materialer på bordene afhængigt af dagens aktiviteter, men ellers er der frit slag for medskabende børn. Øverst i vognene er der plads til en montre, hvor de fine værker kan blive udstillet.

Legeniveauet er med til at hjælpe børn og voksne med at opdele rummet til forskellige aktiviteter. Repos’et fungerer både som dansescene, som sted til rolleleg og til værkstedsaktiviteter.

Udstilling af tegninger og malerier på opslagstavler i børnehøjde gør det let for børnene selv at udskifte udsmykningen af rummet. Magneterne til tavlerne er lavet med en diameter på 40mm, som passer til børnene. Lille nok til at de let selv kan håndtere dem, og stor nok til, at de ikke fristes til at putte dem i munden.

”Det har været fantastisk at samarbejde omkring udvikling af rummet, og det var rigtigt fedt, at Birgitte og Johannes greb alles initiativer samtidig med, at de kom med deres faglige vurdering og bud på materialer, sjove ideer. Det var tydeligt at mærke, at de selv havde børn, da de havde “fingeren” på pulsen i forhold til, hvad der interesserer børn etc.”

Annemette Vest, daglig leder i Carls Børnehus